Se schimbă legea în Europa, se termină cu centralele pe gaz. Planul UE pentru reducerea încălzirii globale, trecem toți pe curent

de: Alexandru Puiu
16 01. 2024

În ultimii ani au apărut în spațiul public mai multe scenarii legate de desființarea posibilității încălzirii cu centrale pe gaz individuale, mai ales în blocuri de locuințe. Decizia finală vine de la Bruxelles și se va aplica la nivelul întregii Uniuni Europene.

Comisia Europeană lucrează de mai mulți ani la un plan pentru reducerea emisiilor de carbon și, implicit, a micșorării efectelor încălzirii globale. În acest scop, printre altele, se dorește reducerea consumului de energie al clădirilor, iar în acest sens s-a ajuns la un acord între Parlamentul European și Consiliul Europei. Ca o consecință a noului acord, vor dispărea la nivel european toate subvențiile pentru centrale de gaz sau petrol. În plus, până în 2040, toate locuințele din Uniunea Europeană se vor încălzi pe bază de energie electrică.

Citește și: Toți românii cu centrale termice de apartament trebuie să știe. Când se interzic, ce s-a decis la Bruxelles

Nu mai construiești ca pe vremuri, locuințele vor avea zero emisii nete

Până în 2030, toate clădirile nou construite vor avea un nivel net zero de emisii, se mai arată în acordul dintre Parlamentul European și Consiliu. Cu alte cuvinte, până atunci se vor face pași importanți în această direcție, iar din 2030, va deveni obligatoriu.

”Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul referitor la reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor în întreaga UE. Dispozițiile consolidate ale Directivei privind performanța energetică a clădirilor vor veni în sprijinul eforturilor UE de decarbonizare a parcului imobiliar în întreaga Uniune.

Acesta este un domeniu în care impactul concret al Pactului verde european se va traduce prin îmbunătățirea calității vieții oamenilor, acasă și la locul de muncă, și prin reducerea facturilor la energie. Acordul va accentua, de asemenea, independența energetică a Europei, în conformitate cu planul REPowerEU, și va oferi argumente economice solide pentru un sector al clădirilor mai curat în UE”, precizează Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.

Citește și: Se vor interzice centralele termice de apartament, în România. Directiva vine de la Comisia Europeană, de când se aplică și ce trebuie să ştie toți românii

Clădirile performante energetic îți scad factura la curent, gaz și nu numai

Deși acordul nu este neapărat o lege cu aplicabilitate imediată la nivel european, funcționează ca o directivă cu caracter obligatoriu. Pe de altă parte, fiecare stat al Uniunii își va adopta propriul plan național pentru reducerea consumului mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale cu 16% până la 2023 și cu 20-22% până în 2035. Conform calculelor de la Bruxelles, termenele sunt suficiente pentru a lua în calcul și circumstanțele naționale.

Un alt aspect foarte important ține de faptul că măsurile naționale trebuie să garanteze că cel puțin 55% din scăderea consumului mediu de energie primară se realizează prin renovarea clădirilor cu cele mai slabe performanțe. Din 2025, va fi interzisă instalarea cazanelor autonome pe bază de combustibili fosili.